ေကာ္ဖီေသာက္သင့္မေသာက္သင္ ့



တစ္ေန႔တာအတြက္ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္မွ မေသာက္လိုက္ရရင္ကို ေနရထိုင္ရအဆင္မေျပတတ္သူေတြ ရွိသလို တခ်ိဳ႔ကလည္း ေကာ္ဖီမႀကိဳက္တာနဲ႕၊ ေကာ္ဖီနဲ႕ မတည့္လို႔ မေသာက္တာနဲ႔ မေသာက္ျဖစ္တာေတြ ရွိတယ္။ ခု ဒီမွာေတာ့ ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းရဲ႕ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ၊ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးေတြကို မွ်ေဝလိုက္ရပါတယ္။

ေကာင္းတာေတြကို ေျပာရရင္ ေကာ္ဖီက က်န္းမာေရးနဲ႕ ပတ္သက္ၿပီး အေထာက္အကူျပဳတဲ့ အခ်က္ေတြက အမ်ားသားပါ။ ေကာ္ဖီမွာ ပါတဲ့ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႕ ပိုတက္ဆီယမ္ ဓာတ္ေတြက လူ႔ခႏၶာကိုယ္ထဲက အင္ဆူလင္ ကို အသုံးျပဳေစၿပီးေတာ့ ေသြးထဲက သၾကားဓာတ္ကို ပုံမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးတယ္။ ကဖိန္းဓာတ္က အဆီေတြကို က်ေစတယ္။ အာရုံစိုက္ရတာ ေကာင္းမြန္လာေစၿပီး လူကို တည္ၾကည္ႏိုးၾကားေစတယ္။ အသင့္အတင့္ေသာက္သုံးမႈဟာ စိတ္က်ေရာဂါ၊ Parkinson ေရာဂါ၊ ေလသင္တုန္းျဖတ္ျခင္းနဲ႕ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ Type II မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ စိတ္ဓာတ္က်ဆင္းမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေလ့လာခ်က္တစ္ခုအရေတာ့ ေကာ္ဖီေသာက္သူေတြမွာ အခ်ိန္မတိုင္မီ ေသဆုံးမႈ ႏႈန္း (premature death) ဟာ ေကာ္ဖီေသာက္သူေတြထက္ ၂၅ %ထိ နည္းတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေကာ္ဖီေသာက္ရင္ အသက္ပိုရွည္တယ္လို႔ အၾကမ္းဖ်င္းေကာက္ခ်က္ခ်ႏိုင္ပါတယ္။

ဒါေပမဲ့ ေကာ္ဖီကို အခ်ိန္တိုအတြင္းမွာ အမ်ားအျပားေသာက္သုံးရင္ေတာ့ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစပါတယ္။ အိပ္ေရးပ်က္မႈ၊ ႏွလုံးတုန္ယင္မႈေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးေတြအေနနဲ႕ တစ္ေန႔ကို ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ထက္ ပိုမေသာက္သင့္သလို ၅ႏွစ္ကေန ၇ ႏွစ္အရြယ္ ကေလးငယ္ေတြအတြက္လည္း ေကာ္ဖီလို ကဖိန္းဓာတ္ပါတဲ့ အစားအေသာက္မ်ိဳးဟာ မသင့္ေတာ္ပါဘူး တဲ့။

Ref link: https://www.warriorcoffee.com/news/2/12-health-benefits-and-6-disadvantages-of-coffee-smashing-it

​ေက်ာ္​သန္​႔ (ရိုးရာ​ေလး)
www.yoyarlay.com

#kt_yyl
#health_yyl

ကော်ဖီ သောက်သင့် ၊ မသောက်သင့်

တစ်နေ့တာအတွက် ကော်ဖီတစ်ခွက်မှ မသောက်လိုက်ရရင်ကို နေရထိုင်ရအဆင်မပြေတတ်သူတွေ ရှိသလို တချို့ကလည်း ကော်ဖီမကြိုက်တာနဲ့၊ ကော်ဖီနဲ့ မတည့်လို့ မသောက်တာနဲ့ မသောက်ဖြစ်တာတွေ ရှိတယ်။ ခု ဒီမှာတော့ ကော်ဖီသောက်ခြင်းရဲ့ အကျိုးကျေးဇူးတွေ၊ ဘေးထွက်ဆိုးကျိုးတွေကို မျှဝေလိုက်ရပါတယ်။

ကောင်းတာတွေကို ပြောရရင် ကော်ဖီက ကျန်းမာရေးနဲ့ ပတ်သက်ပြီး အထောက်အကူပြုတဲ့ အချက်တွေက အများသားပါ။ ကော်ဖီမှာ ပါတဲ့ မဂ္ဂနီဆီယမ်နဲ့ ပိုတက်ဆီယမ် ဓာတ်တွေက လူ့ခန္ဓာကိုယ်ထဲက အင်ဆူလင် ကို အသုံးပြုစေပြီးတော့ သွေးထဲက သကြားဓာတ်ကို ပုံမှန်ဖြစ်အောင် ထိန်းသိမ်းပေးတယ်။ ကဖိန်းဓာတ်က အဆီတွေကို ကျစေတယ်။ အာရုံစိုက်ရတာ ကောင်းမွန်လာစေပြီး လူကို တည်ကြည်နိုးကြားစေတယ်။ အသင့်အတင့်သောက်သုံးမှုဟာ စိတ်ကျရောဂါ၊ Parkinson ရောဂါ၊ လေသင်တုန်းဖြတ်ခြင်းနဲ့ ဆီးချိုရောဂါ Type II မဖြစ်အောင် ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။ ပြီးတော့ စိတ်ဓာတ်ကျဆင်းမှုကို လျော့နည်းစေတယ်လို့ သိရပါတယ်။ လေ့လာချက်တစ်ခုအရတော့ ကော်ဖီသောက်သူတွေမှာ အချိန်မတိုင်မီ သေဆုံးမှု နှုန်း (premature death) ဟာ ကော်ဖီသောက်သူတွေထက် ၂၅ %ထိ နည်းတယ်လို့ သိရပါတယ်။ ကော်ဖီသောက်ရင် အသက်ပိုရှည်တယ်လို့ အကြမ်းဖျင်းကောက်ချက်ချနိုင်ပါတယ်။

ဒါပေမဲ့ ကော်ဖီကို အချိန်တိုအတွင်းမှာ အများအပြားသောက်သုံးရင်တော့ ကျန်းမာရေးကို ထိခိုက်စေပါတယ်။ အိပ်ရေးပျက်မှု၊ နှလုံးတုန်ယင်မှုတွေကို ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။ ပြီးတော့ ကိုယ်ဝန်ဆောင်အမျိုးသမီးတွေအနေနဲ့ တစ်နေ့ကို ကော်ဖီတစ်ခွက်ထက် ပိုမသောက်သင့်သလို ၅နှစ်ကနေ ၇ နှစ်အရွယ် ကလေးငယ်တွေအတွက်လည်း ကော်ဖီလို ကဖိန်းဓာတ်ပါတဲ့ အစားအသောက်မျိုးဟာ မသင့်တော်ပါဘူး တဲ့။

Ref link: https://www.warriorcoffee.com/news/2/12-health-benefits-and-6-disadvantages-of-coffee-smashing-it

ကျော်သန့် (ရိုးရာလေး)
က်ြန္ေတာ္သိ၍က်ြန္ေတာ္တတ္၍ေရးသားျခင္းမဟုတ္ပါက်ြန္ေတာ္ေလ ့လာမိသမ်ွကိုစာဖတ္ငူမ်ားထံျပန္လည္မ်ွေဝေပးျခင္းသာျဖစ္ပါတယ္
က်ြန္ေတာ္ ့ပို ့စ္တစ္ခုခ်င္းဆီအတြက္မူရင္းေရးသားသူမ်ားကိုအထူးေက်းဇူးတင္ဥပကာရတင္ရွိပါတယ္
ျဖိဳးေလး(Myanmar Youth)ph-09791169860

No comments